Rubrikbild Historia

   

Bild Apollo kommer till mig 13 juli 1971

13 juli 1971

Efter att i slutet av 1960-talet ha läst om den i Sverige nyligen introducerade Connemaraponnyn, kände jag att det var hästen jag skulle vilja ha. När vi så småningom skulle få vår egen häst, min syster och jag, var min förhoppning förstås att det skulle bli en Connemara. Vintern 1971 var vi så en dag och tittade på en 7-årig fjordvalack och i samma stall fanns även två ettåriga connemarahingstar som var till salu. Jag förälskade mig omedelbart i Apollo, men vi skulle ha en häst som kunde ridas direkt, så det blev fjordingen i alla fall. Men…. den 13 juli 1971 kom Apollo till mig ändå, för att bli sällskap till fjordingen Pojken.

Apollo var f. 1970 e. Lambay Inver RC 4 (IRE 162)
u.
Atlantic Breeze RC 2 (IRE 2174).

Bild en ung Apollo från sidan

Apollo ca 1½ år, senhösten 1971

   

Som lycklig nybliven connemaraägare gick jag med i Svenska Connemarasällskapet och insåg att jag var intresserad av avel - och där stod jag med en valack... Men inte kunde jag byta ut min älskade Apollo bara för att han inte var ett sto. Det fick i stället bli planer att på sikt kunna skaffa även ett Connemarasto.

Apollo var en mycket trevlig individ. Visserligen kunde han många gånger vara både hård och tuff, men samtidigt var han den snällaste och vänligaste häst man kunde önska sig. Lite sen i utvecklingen mognade han så småningom ut till en pigg och framåt kompis, hoppglad och med fina gångarter, och han blev så hög som ca 155 cm. Spatt som inte lät sig behandlas gjorde att han fick sluta sina dagar alldeles för tidigt, endast 14 år gammal.

Bild Ballerina och Apollo möts för första gången 1978
 

Ballerinas och Apollos första möte

   

Bild på Ballerina, 2 år gammal

1978 tog jag så steget att skaffa connemarastoet jag så länge velat ha. Det blev 2-åringen Brantshammar Ballerina. På den tiden hade jag inte något eget stall utan var hänvisad till inackorderingsstall, och det kändes osäkert att skaffa föl, så avelsverksamheten fick vänta. 1987 beslöt jag ändå att låta betäcka Ballerina, och 1988 föddes första fölet, Deschampsia e. Tiger Boy RC 11.

1994 flyttade jag till en gård på landet med bättre möjlighet att hålla flera hästar, och för närvarande finns 4 connemaror i stallet.

Min nuvarande "hästverksamhet" kallar jag Pomona efter mitt första egna stall (där jag hade Apollo), som låg i kvarteret Pomona i Ludvika.

Ballerina 2 år 1978

 
 

©Sigrid Åberg/Pomonas Connemaror

 

Denna sida uppdaterades 2011-02-22